Address

Contact

Follow

Lieshoutseweg 76

5735 RD Aarle-Rixtel
Laarbeek

KVK: 71587500

©2018 by - Zelfrealisatie.net

ZELFREALISATIE

Rust - Helderheid

De moderne tijd brengt ons een scala aan prachtige ontwikkelingen op bijna álle mogelijke vlakken. Stromend drinkwater in verwarmde veilige huizen, ontwikkelde medische wetenschap, mondiale infrastructuren, communicatie en ga zo maar door. Nog nooit waren we als mensheid zó dicht met elkaar verbonden als in deze tijd. Die directe verbinding maakt dat de mogelijkheden bijna grenzeloos worden.  

Iedere nieuwe ontwikkeling brengt een eigen soort uitdagingen met zich mee. Waar een aantal decennia geleden je rol voor dit leven min of meer bepaald was bij de geboorte, zoveel vrijheid lijkt er nu te zijn om je eigen richting te bepalen.

In het omarmen van die vrijheid kunnen we soms wel eens het idee krijgen dat we het niet goed genoeg doen, dat een andere keuze achteraf gezien beter was geweest. Het zijn deze gedachtepatronen die kunnen groeien tot ziektebeelden die we tot de uitdagingen van de tegenwoordige tijd kunnen rekenen. We kennen ze als depressie, burn-out, smetvrees, pleinvrees, sociale nervositeit en vele andere vormen die eigenlijk een ‘veruiterlijking’ zijn van een gevoel, niet te kunnen voldoen.

De prachtige groei en ontwikkelingen op het materiële vlak, zijn een direct gevolg van de groei van het menselijk denken door de eeuwen heen. Het denken is altijd zoekende om te verbeteren wat is. Zo kan het denken bijvoorbeeld twijfelen aan een bestaande situatie.

‘Is deze situatie wel, zoals wordt beweerd dat hij is?’ ‘Kan dit niet anders, beter misschien?’

Het denken is een gereedschap dat spijkers met koppen kan slaan. Maar net als ieder stuk gereedschap behoeft het denken een ferme vaste grip. Zo niet, dan slaat het niet alleen de spijkers krom maar zelfs het bouwwerk kapot.


Deze vaste hand is te ontwikkelen en trainen net als ieder ander stukje van je menselijkheid. Het leuke is dat deze methoden nu eens niet nieuw zijn. Zij bestaan al millennia maar zijn wellicht in het verdomhoekje geraakt door de mooie nieuwe mogelijkheden die het denken bleek te bieden. Zelfrealisatie is géén proces van het-één-vervangen-voor-het-ander. Er hoeft niets afgezworen te worden en nergens tegen gestreden te worden. Het is simpelweg een actieve integratie van een oud-en-wijs-besef tussen wat je allang weet en doet.
"Ken Uzelve" was het credo van de klassieke tijd. Meditatie en reflectie helpt ons daarbij.

Wat dat toevoegt?

Rust - Helderheid